Naš projektni dan v 3. c razredu je bil pravo kulinarično popotovanje! Po skrbnem načrtovanju in raziskovanju smo se lotili priprave tipičnih novoletnih jedi iz držav članic Evropske unije. Dijaki smo sami priskrbeli sestavine in od doma prinesli pripomočke, s katerimi smo ustvarili izjemno raznolik nabor sladkih in slanih dobrot.

🔎 Raziskovanje evropske kulinarične dediščine
Pred kuhanjem smo raziskovali, katere jedi so značilne za praznične dni v različnih delih Evrope. Na ta način smo bolje razumeli kulinarične tradicije in vrednote držav EU ter kulturno raznolikost, ki nas bogati in povezuje.

🍴 Kaj smo pripravili?

  • 🇭🇷 Fritule (Hrvaška): Sladke, mehke kroglice, ki so prava poslastica za vsakogar.
  • 🇩🇰 Risalamande (Danska): Tradicionalna danska sladica z riževim pudingom, mandlji in češnjevo omako.
  • 🇪🇸🇫🇷🇩🇪 Praženi mandlji (Španija, Francija, Nemčija): Dišeča klasika prazničnih sejmov.
  • 🇮🇹 Tiramisu kroglice (Italija): Hitri in okusni prigrizki, ki pričarajo okus pravega tiramisuja.
  • 🇫🇷 Čokoladni trufli (Francija): Bogati in kremasti grižljaji iz čokolade.
  • 🇪🇸 Brezalkoholna sangria (Španija): Osvežilna pijača z okusom poletja, prilagojena prazničnemu vzdušju.
  • 🇬🇷 Burek in baklava (Grčija): Tradicionalni grški specialiteti, ki sta navdušili s svojo sladkostjo in hrustljavostjo.

🎉 Deljenje dobrot in širjenje veselja
Ko so bile jedi pripravljene, smo jih delili z ostalimi dijaki, ki so bili navdušeni nad raznolikostjo in okusnostjo naših stvaritev. Na ta način smo ne le okušali evropsko raznolikost, temveč tudi širili znanje o bogatih kulturnih tradicijah držav EU.

🌍 Več kot kulinarika
Ta projektni dan nas je povezal v ustvarjalnem duhu, obenem pa nas spomnil na pomembnost spoštovanja in cenjenja raznolikosti. Evropska unija ni le skupnost držav, temveč tudi idej, okusov in tradicij, ki jih lahko delimo in v njih uživamo.

Projektni dan je bil za nas izjemna izkušnja, ki je združila učenje, ustvarjanje in praznično vzdušje.

Visited 17 times, 1 visit(s) today